På sporet af et nyt dansk batteri-eventyr

  • DEL DENNE SIDE


Gennem oplæg og workshops fik deltagerne i seminaret skudt sig ind på formål og opgaver for den kommende batteriklynge. Lars Barkler blev valgt til formand for klyngens styregruppe. Foto: Kim Agersten


Der er potentiale for et nyt batterieventyr i Danmark, men det kræver skabelsen af et bredt og stærkt netværk. Derfor havde repræsentanter for virksomheder, forskningsinstitutioner og organisationer den 26. oktober sat hinanden i stævne ved et seminar hos Teknologisk Institut for at danne en ny batteriklynge – en idé fostret på et ATV-møde sidste år.

Det første danske batterieventyr – med Hellesens som det mest berømte mærke – varede mere end 100 år, indtil produktionen i 2004 endegyldigt blev udflyttet. I dag er de gamle tørbatterier på vej ud til fordel for moderne lithium-batterier, og her kan danske virksomheder og forskningsmiljøer være med.

Mange grønne og bæredygtige teknologier er afhængige af batterier og energilagringsmuligheder, og derfor er potentialet enormt på verdensplan; men det kræver, at man er vaks ved havelågen, for andre lande, herunder vores naboland Sverige, har også opdaget de nye muligheder.

Ny klynge med vokseværk
På seminaret blev det formelt besluttet at danne en dansk batteriklynge, og klyngen skal især være det sted, hvor man kan dele viden, bygge alliancer og samarbejder, samt opnå en kritisk masse af teknologisk know-how for det danske vidensmiljø inden for batteriteknologier.

Lars Barkler, CEO for Lithium Balance A/S, blev valgt som formand for klyngen, og han fastslog, at den nye batteriklynge skal have vokseværk:

”Vi er en håndfuld virksomheder til stede i dag, men der er mange flere, vi skal have med. Der er 260 virksomheder i robotklyngen Robocluster, hvilket er imponerende. Det er ekstra inspirerende og motiverende for at komme i gang, for jeg er sikker på, at der er lige så mange virksomheder, der har interesse i batteriteknologier,” sagde han og understregede vigtigheden af at få brugervirksomheder med i klyngen.

Styregruppe i opstartsfasen
Den nye danske batteriklynge er i opstartsfase under ledelse af en styregruppe med følgende sammensætning:

  • Lars Barkler, Lithium Balance og Batteriselskabet (formand)
  • Søren Linderoth, DTU og ATV
  • Jesper Boie Rasmussen, Nerve Smart Systems
  • Lars Overgaard, Teknologisk Institut og Transportens Innovationsnetværk
  • Henrik Bjerregaard, CLEAN

Klyngen sekretariatsbetjenes af CLEAN, kontakt Network Manager Claus Meineche, T: 31 22 62 38, E: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., for yderligere informationer.