Hovedbillede
Billede
Den tekniske forsknings rolle debatteres i en paneldebat i Fællessalen på Christiansborg.
Undertekst til billede/video

Under paneldebatten kom det blandt andet frem, at den tekniske forskning skaber arbejdspladser for både højtuddannede og faglærte.

Titel

Medvind til den tekniske forskning – sådan da

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

​​​​​​​I lang tid har det været op ad bakke, men nu lysner det for en af ATV’s mærkesager: At få styrket den tekniske forskning i Danmark.

I november afholdt ATV en konference på Christiansborg, hvor erhvervsledere, universitetsfolk og politikere fik lejlighed til at mødes og drøfte perspektiverne i den teknisk-videnskabelige forskning i form af vækst og nye arbejdspladser.

Det gav positiv respons fra de tilstedeværende politikere, hvilket også afspejler sig i den forskningspolitiske strategi, som regeringen offentliggjorde måneden efter.

Tal fra OECD viser, at teknisk forskning kun udgør 14 procent af de samlede offentlige FoU-investeringer herhjemme, hvilket placerer Danmark i bunden i sammenligning med andre lande.

Virksomheder efterlyser teknisk-videnskabelig forskning

På konferencen var der opbakning til en styrkelse af den tekniske forskning.

Billede
Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind taler ved ATV's konference om teknisk forskning.
Søren Pind anbefalede at prioritere i forskningsmidlerne til fordel for den tekniske forskning.

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) lagde i sin tale særlig vægt på vigtigheden af at få uddannet langt flere kandidater med STEM-kompetencer.  Og så henviste han til testcenteret for vindmøller i Østerild, som har udviklet sig til et skoleeksempel på vellykket samarbejde mellem virksomheder og de tekniske forskningsmiljøer.

Meget apropos kunne adm. direktør Claus Møller fra Siemens A/S fortælle, at vindmølleindustrien samlet stod for 4,1% af den danske eksport og skabte tusindvis af højteknologiske og faglærte jobs. Det var et resultat af vidensoverførsel og forskningssamarbejder mellem industrien og universiteterne.

Også de mindre virksomheder var til stede på konferencen, hvor adm. direktør Casper Hansen, Technicon ApS, fortalte om virksomhedens gode erfaringer med forskningssamarbejder gennem MADE.

”Og ingeniørjobs fører til faglærte og ufaglærte jobs”, fastslog han.

De afsluttende paneldebatter viste støtte til disse synspunkter fra såvel universiteter som Christiansborg-politikere, nærmere bestemt Venstres gruppeformand Søren Gade og Socialdemokratiets forskningsordfører Mette Reissmann. Men begge folketingsmedlemmer understregede, at deres kollegaer på Borgen ikke nødvendigvis var enige med dem, så der var fortsat et stort stykke arbejde at gøre.

Behov for massiv satsning

ATV har allieret sig med Ingeniørforeningen IDA, Dansk Industri og Dansk Metal for at få øget de offentlige bevillinger til den tekniske forskning, og den fælles indsats har altså båret frugt – men der er også malurt i bægeret. For selv om den nye strategi lægger op til, at en større del af forskningsreserven skal gå til teknisk forskning, så er der ikke tale om den store satsning, ATV anbefaler så stærkt.

Forskningsreserven varierer fra år til år, den kan blive udhulet af krav fra andre forskningsområder, og den bliver en gang om året udmøntet i politiske forhandlinger, hvor alt kan ske.

ATV vil derfor også i de kommende år arbejde for en massiv satsning på den tekniske forskning ud over bevillinger fra forskningsreserven. Det vil blandt andet ske med inspiration fra Norges ”teknologimilliard”, som har løftet norsk teknisk forskning.

De næste konkrete skridt vil blive besluttet i februar af Temagruppen Fremtidens produktion. Det ligger fast, at yderligere politikerkontakter og måske en ny konference på Christiansborg er på tegnebrættet.

I første omgang har de fire organisationer skrevet et fælles debatindlæg i Berlingske om, hvordan den tekniske forskning kan medvirke til at virkeliggøre FN’s bæredygtige udviklingsmål.

Relaterede nyheder og artikler