Titel

Har Danmark mistet evnen til at skabe store virksomheder?

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

ATV-projektet Danske giganter er nu klar til at stille diagnosen og pege på årsager til, at Danmark ikke har skabt store virksomheder med over 1000 ansatte de seneste 20 år.

Billede
Industriarbejder ved produktionscomputer

Projektet vil komme med konkrete anbefalinger og forslag til, hvordan vi sikrer de mest optimale rammer for, at flere fremstillingsvirksomheder vokser sig store.

Finansieringen af projektet er netop faldet på plads, og projektet påbegyndes i samarbejde med en bred kreds af partnere og en styregruppe med repræsentanter fra erhvervslivet og det offentlige innovations- og erhvervsfremmesystem.

Fokus på behandlingen

Tidligere rapporter og undersøgelser på området har identificeret nøgleudfordringer og barrierer, som hæmmer væksten i mellemstore virksomheder, samt peget på behovet for en revitalisering af erhvervs- og innovations-politikken.

Med en unik partnerkreds og styregruppe, som inkluderer repræsentanter fra både erhvervslivet og det offentlige innovations- og erhvervsfremmesystem, har projektet mulighed for at komme videre end diagnosen og udfordringerne. Projektet skal således komme med konkrete anbefalinger til, hvordan vi bedst muligt understøtter de mellemstore virksomheder, så de kan realisere deres vækstpotentiale og skabe arbejdspladser.

Som et led i projektet vil ATV udarbejde en målrettet analyse og rapport, der vil anskueliggøre faktorer og udviklingstræk, som har bidraget til, at nogle mellemstore fremstillingsvirksomheder har opnået større vækst end sammenlignelige virksomheder. Dermed vil projektet bidrage med viden og inspiration til, hvordan flere virksomheder kommer i vækstforløb.

Rapporten vil også identificere strukturelle barrierer for vækst og komme med konkrete anbefalinger til, hvordan samfundet bedst muligt kan understøtte virksomhederne, så de i fremtiden også kan realisere deres vækstpotentiale og skabe arbejdspladser.

Idé fra Tænketanken

Danske giganter er udviklet i Akademiets tænketank på baggrund af udfordringerne i den danske virksomhedsdynamik, hvor blandt andet en undersøgelse fra Erhvervsstyrelsen har peget på, at Danmark ikke har skabt store virksomheder med over 1000 ansatte gennem de seneste 20 år. At Danmark har mistet evnen til, at fostre nye virksomheder, er en stor udfordring for dansk økonomi, da de store virksomheder står for omkring 15 procent af den samlede erhvervsbeskæftigelse og 50 procent af Danmarks samlede eksport.

Andre rapporter, herunder ”De Skjulte Helte – produktivitetssuccesser i Dansk industri” fra 2013, peger på, at der i Danmark findes mellemstore virksomheder i fremstillingsindustrien, som har klaret sig godt i både vækstperioder og krisetider. De udgør derfor en vigtig drivkraft og vækstmotor i dansk erhvervsliv. Rapporten konkluderer at disse mellemstore virksomheder har et stort vækstpotentiale, men peger også på, at samfundet i højere grad bør understøtte væksten i industrien og fokusere på at skabe bedre rammer for skabelsen af fremtidens store virksomheder.

Få store og mange små virksomheder

Det er vigtigt at få sat fokus på denne udfordring, da den danske industrisektors struktur er kendetegnet ved mange små og mellemstore virksomheder samt få store virksomheder. I tilfælde af, at nogle af de store virksomheder med tiden kommer i vanskeligheder, som det skete for eksempelvis Kodak, Blockbuster og Nokia, er det et problem, hvis ingen mellemstore virksomheder står klar til at overtage deres plads inden for eksport, forskningsinvesteringer og skabelse af arbejdspladser.

Samtidig er der store fordele forbundet ved at øge segmentet af store virksomheder. Store virksomheder er generelt mere internationalt orienterede og eksporterer mere end mindre virksomheder. De er ofte mere produktive end de mindre virksomheder, da de kan udnytte deres stordriftsfordele, og herved øge Danmarks konkurrenceevne.

Projektet er blevet realiseret med økonomisk støtte fra Styrelsen for Forskning- og Innovation, Erhvervsstyrelsen, Danske Regioner, Innovationsfonden, Kommunernes Landsforening, Otto Mønsteds Fond og Danske Bank.