Hovedbillede
Billede
EU-taksonomi workshop
Titel

EU-taksonomien spiller sammen med ’Fremtidens bæredygtige produktion’

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

ATV har analyseret den nye EU-Taksonomi og dens påvirkning på de danske SMV’er, gennem en workshop, hvor man diskuterede, hvordan SMV’erne bedst bliver klædt på til taksonomiens direkte og indirekte påvirkninger i værdikæden.

Med EU-Taksonomien introduceres et nyt klassificeringssystem, der for fremtiden skal give klarhed over miljømæssigt bæredygtige investeringer, samt bidrage til, at klimadagsordenen i højere grad skal være et beslutningsgrundlag.

Flere af taksonomiens seks klima- og miljømål kan sættes i relation til de fem effektindikatorer, som projektet ’Fremtidens bæredygtige produktion’ præsenterer i rapporten ’Baseline 2022 – Den Bæredygtige Omstilling af Dansk Produktionsindustri’. På en workshop diskuterede ATV og projektets arbejds- og reference- og styregruppe derfor, hvordan ATV via ’Fremtidens bæredygtige produktion’ kan hjælpe SMV’erne på dette område. Taksonomien forventes fremover at blive et afgørende konkurrenceparameter, og derfor er det en gevinst, hvis man som virksomhed formår at forstå taksonomiens direkte og afledte indflydelser på værdikæden.

Taksonomien giver mulighed for at beskrive, om en aktivitet er bæredygtig ud fra økonomiske aktiviteter med tekniske kriterier. På nuværende tidspunkt er to af seks klima- og miljømål fuldt udarbejdede, men i 2023 forventes de sidste fire færdige. En virksomhed skal bidrage væsentligt til mindst et område, og virksomhedens aktivitet må ikke have negativ indflydelse på nogle af de resterende klima- og miljømål.

Selvom taksonomien til at starte med kun vil være rettet mod større, børsnoterede virksomheder, kan den komme til at påvirke SMV’er, særligt på konkurrenceevnen, da man forventer at taksonomien på sigt bliver afspejlet i krav til værdikæden. Derudover bliver taksonomien dynamisk, og baseret på videnskabs- og industrierfaringer, hvilket forventes at øge relevansen af dokumentation og data. Derfor er det en fordel for SMV’er allerede nu at blive bekendt med og inkorporere taksonomien.

På workshoppen stod det klart, at SMV’erne generelt har stor viden indenfor bæredygtighed og effektindikatorerne, men mange forbinder det ikke med EU-Taksonomien. Derfor skal SMV’erne få taksonomien ind i bevidstheden så den kan indarbejdes bedst muligt i virksomhed.

 

Relaterede nyheder og artikler