ATV-rapport: Robotterne kommer – og danskerne er klar til de nye teknologier

  • DEL DENNE SIDE

 
Danskerne kan se frem til at få robotter – her i form af en ”cobot” fra Universal Robots – som deres nye kollegaer.
Foto: Søren Maarbjerg

Robotterne er på vej ind på mange danske arbejdspladser, men det går langsomt. Et flertal af danskerne hilser deres nye, højteknologiske kollegaer velkommen, viser ny undersøgelse.

Alle taler om digitalisering, automatisering og robotteknologi. Og robotterne er på vej ind i produktionsvirksomhederne, selv om det fortsat går i adstadigt tempo, viser besvarelserne i årets Akademihøring.

De af Akademiets medlemmer, som enten arbejder i eller samarbejder med en produktionsvirksomhed, er blevet spurgt om, hvordan det står til med indførelse af nye teknologier i virksomhederne. Efterfølgende er et repræsentativt udsnit af den danske befolkning blevet spurgt om deres syn på de nye robotteknologier.

Undersøgelsen viser, at robotterne er på vej ind på de danske produktionsarbejdspladser: 57 procent af respondenterne svarer, at virksomheden har indført robotter, men kun 1 ud af 6 vurderer, at robotter anvendes i alle de funktioner, hvor de kan bruges.

”Sammenholdt med, at mange af virksomhederne svarer, at de er i færd med at øge investeringerne i digitalisering, automation og robotteknologi, er konklusionen, at det går langsomt i den rigtige retning,” siger Anne-Marie Levy Rasmussen, formand for arbejdsgruppen bag undersøgelsen Akademihøring 2017, og EU Deployment Lead i GSK.

”Men det er også nødvendigt. Lønniveauet i Danmark gør, at mange industriarbejdspladser allerede er tabt til udlandet. De nye teknologier kan give produktionsindustrien en revival på dansk grund, og den chance bør virksomhedsledelser og beslutningstagere gribe,” opfordrer hun.

Flertal af danskerne positive – fire ud af ti bekymrede
I befolkningen som helhed er der en overvejende positiv indstilling til at få en robot som kollega. Danmarks Statistik har for ATV spurgt et repræsentativt udsnit af danskerne, om de er enige eller uenige i, at ”nye teknologier, som fx digitalisering og robotter, skaber flere arbejdspladser, end de nedlægger”.

57 procent af danskerne erklærer sig ”meget enige” eller ”enige”, mens omkring 40 procent er ”meget uenige” eller ”uenige”. Mændene er en smule mere positive end kvinderne, viser undersøgelsen.

”Det er glædeligt, at så mange danskere omfavner de nye teknologier, men der er fortsat også en stor andel af befolkningen, som er skeptiske. Det viser behovet for lederskab. Hvis Danmark skal være en af verdens førende Science & Engineering-regioner, er digitalisering og automatisering af produktionsindustrien vigtige elementer. De nye teknologier er en afgørende faktor i kapløbet om lokaliseringen af fremtidens industriproduktion, og derfor bør danske virksomheder sætte tempoet op på det felt,” konkluderer Anne-Marie Levy Rasmussen.

Akademihøring 2017 er udarbejdet på basis af besvarelser fra 223 respondenter i ATV’s medlemskreds, der udgøres af ledere og topforskere med hovedsageligt teknisk og naturvidenskabelig baggrund. Undersøgelsen af danskernes holdninger er foretaget af Danmarks Statistik for ATV. 1.226 respondenter indgår i undersøgelsen, og de udgør et repræsentativt udsnit af befolkningen.
Akademihøring 2017 kan downloades her.
Tallene fra Danmarks Statistik kan rekvireres ved henvendelse til ATV.

”De nye teknologier kan give produktionsindustrien en revival på dansk grund”,
siger Anne-Marie Levy Rasmussen, formand for ATV’s akademihøringskomité.
Foto: Tom Jersø / ATV