Science og Engineering i uddannelserne

  • DEL DENNE SIDE

Mission / vision
Temagruppen skal bidrage til at styrke og udvikle naturvidenskab og teknisk videnskab for alle og på alle niveauer af det danske uddannelsessystem.

Formålet er at sikre højt kvalificerede medarbejdere til det private erhvervsliv og den offentlige sektor samt at fremme den almene forståelse af naturvidenskab og teknisk videnskab som del af det almindelige dannelsesbegreb og fremhæve deres afgørende betydning for samfundets udvikling.

Værdiskabelse og udvikling af velfærd er i høj grad baseret på konstruktiv anvendelse af natur-, teknisk- og sundhedsvidenskabelige fremskridt. Derfor er det især for et lille land afgørende at være anerkendt som en førsteklasses borger i den internationale forsknings- og uddannelsesverden.

Temagruppens indsats skal medvirke til at sikre, at danske virksomheder og institutioner, i endnu højere grad end i dag, kan varetage forskning, udvikling og produktion af nye avancerede produkter og serviceydelser, som sikrer Danmarks velfærd og fremtidige position i en stadig mere globaliseret og konkurrerende verden. 

I samspil med andre aktører og interessenter vil temagruppen derfor iværksætte initiativer, der fremmer dette formål.

Formandskab
Direktør John Finnich Pedersen, Siemens A/S (formand)
Chefrådgiver Erik Meineche Schmidt, Aarhus Universitet (næstformand)

Øvrige styregruppemedlemmer
Lektor Anja Andersen, Dark Cosmology Centre, KU
Professor Nils Overgaard Andersen, Niels Bohr Institutet, KU
Program Manager, Strategic Awards Berit Bjørnholm, Novo Nordisk Fonden
Direktør Mikkel Bohm, Astra
Professor Olav Breinbjerg, DTU Elektro
Direktør Lars D. Christoffersen, DTU Diplom
Forskningschef Anne-Marie Engel, Lundbeckfonden
Executive Advisor Helle Gaarn, HelleGaarn
CEO & Founder Hanne Jarmer, Go Dogo
Professor Anette Kolmos, Institut for Planlægning, AAU
Adm. direktør Lars Ole Kornum, SCANVENTURE
Underdirektør Charlotte Rønhof, DI
Koncerndirektør Marianne Tellersen, DTU
Dekan Martin Vigild, DTU

Sekretær for temagruppen
Chefkonsulent Dorthe Brander Pedersen, T: 45 96 08 21, E: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

Temagruppens projekter 

Skole-virksomhedssamarbejde
ATV var medarrangør af en vellykket Engineer the future event den 28. november 2016 om skole-virksomhedssamarbejde. Konferencen var en halvdagskonference med en plenum-del og tre spor. Siemens var vært for konferencen.

Engineering i skolen
ATV har fået til opgave at faciliteret projektets advisory board, som vil blive etableret kort efter sommer 2017. Boardet skal rådgive styregruppe og projektgruppe og skal derudover være tovholder på en årlig konference. 

Et fælles sciencefag i 7.-9. klasse i grundskolen
Styregruppen har give indspil til den nationale naturfagsstrategi, som i udkast blev givet til Undervisningsministeren i juni måned. ATV's indspil var et fælles sciencefag i udskolingen. Læs mere.

Naturfagsbarometer
Der er fortsat interesse for at lave et naturfagsbarometer, som skal afdække, hvordan det egentlig står til med børn og unges uddannelse på naturfagsområdet. Barometeret vil uden tvivl have interesse i relation til den nationale naturvidenskabsstrategi.

Teknologipagt
ATV har i samarbejde med DI, IDA, Dansk Metal og Astra lagt fundamentet til en teknologipagt, hvor deltagere forpligter sig til at arbejde for fælles mål om flere uddannede unge inden for teknik og naturfagene på videregående uddannelser og inden for erhvervsuddannelser. I august 2016 deltog de tidligere ministre Troels Lund Poulsen, Ulla Tørnæs og Ellen Trane Nørby deltog i et dialogmøde, hvor også uddannelsesinstitutioner og andre organisationer deltog. Det var opbakning til Teknologipagten. Også Brian Mikkelsen, Søren Pind og Merethe Riisager bakker op om pagten, og man afventer nu et udspil fra Erhvervs-og vækstministeriet i sensommeren 2017. ATV fortsætter dialogen med de øvrige organisationer om, hvorledes vi kan fremme pagten.

En national naturvidenskabsstrategi
Af den nye gymnasiereform fremgår, at der skal udarbejdes en national naturvidenskabsstrategi på uddannelsesområdet. ATV var med i strategigruppen og i styregruppen. Et udkast til strategi blev afleveret til Undervisningsministren i juni 2017. Læs mere.

Naturfag i folkeskolen
Et ATV Naturfagsudvalg har tidligere haft stort fokus på det problem, at alt for få unge vælger at uddanne sig til folkeskolelærer med linjefag i naturfagene. Se tidligere aktiviteter.