ATV i medierne 2014

  • DEL DENNE SIDE

19. december 2014, Ingeniøren
Kampagne satte ingeniørerne på dagsordenen
Engineer the Future-kampagnen skabte i 2014 opmærksomhed om ingeniørfaget, men flere er bekymrede for ingeniøruddannelsernes "fødekæde". Ifølge ATV blev kun 50 procent af de yngste årgange undervist af en lærer med linjefag i natur og teknik. ATV's direktør Lia Leffland vurderer, at fødekæden til ingeniøruddannelserne er forsvundet.

19. december 2014, Ingeniørens karrieresite Jobfinder.dk
2014: Ingeniøren forvandlede sig fra nørdet til sej
Et tilbageblik på året, der gik, indeholder blandt andet Engineer the Future-kampagnen og ATV's direktør Lia Leffland, der slog alarm over manglende linjefagslærere i naturfag i folkeskolen.
Læs artiklen her

15. december 2014, Ing.dk
SoftwareCentralen
Blogindlæg fra Poul-Henning Kamp, der efterlyser et institut eller lignende til at tage sig af IT-problemer på samme måde som FORCE Technology har ekspertise inden for stål og korrosion. Han henviser blandt andet til, at mange institutter blev oprettet af ATV på baggrund af en eller anden "katastrofe" eller uheldig sag inden for et teknologisk felt.
Læs blogindlægget her

2. december 2014, ForskerForum
Innovationsfonden - en industristøttefond?
Interview med Innovationsfondens direktør Peter Høngaard om bl.a. fondens strategiplan, der offentliggøres til januar. ForskerForum noterer sig, at såvel direktøren som flere bestyrelsesmedlemmer i fonden er medlemmer af ATV.

25. november 2014, Altinget.dk
Reaktioner på Kvalitetsudvalgets rapport
Kvalitetsudvalget har offentliggjort sin anden delrapport, der sætter fokus på undervisningskvalitet i de videregående uddannelser. Rapporten får en lunken modtagelse fra ATV, der blandt andet er skeptisk over for udvalgets forslag om at ændre optagelsessystemet til en individuel vurdering og optagelsessamtaler med ansøgerne. I stedet mener ATV, at man skal kombinere det overordnede karaktergennemsnit med krav om høje karakterer i særlig centrale fag.

19. november 2014, Børsen
"Find nogle projekter og kom i gang"
Interview i Executive-tillægget med ATV's præsident Carsten Orth Gaarn-Larsen om, hvad virksomheder bør gøre for at få mere viden ind i deres forretning. Virksomhederne risikerer at få problemer i markedet, hvis de ikke satser på ny viden og forskning, lyder det blandt andet.

19. november 2014, Børsen
ATV er en evidensbaseret tænketank
Baggrundsartikel med fakta om ATV i tilknytning til interviewet med Carsten Orth Gaarn-Larsen.

19. november 2014, Børsen
3 gode råd om at ansætte din første forsker
Tre råd fra ATV: Se på forretningsmodellen, definér et projekt og find den helt rigtige forsker med de helt præcise kvalifikationer, der er behov for.

19. november 2014, Børsen
Forskere har givet BK Medical stjernestatus
Sidehistorie til interviewet med Carsten Orth Gaarn-Larsen. BK Medical fik tildelt 150 millioner kroner fra Højteknologifonden, da Carsten Orth Gaarn-Larsen var direktør for fonden. BK Medicals adm. direktør Jesper Manigoff mener, at ATV's arbejde med at få flere forskere ud i virksomhederne er en vigtig sag.

19. november 2014, Børsen
Ansæt en forsker eller forsvind
ATV's præsident Carsten Orth Gaarn-Larsen mener, at virksomhederne løber en stor risiko for at tabe i markedet, hvis de ikke ansætter forskere. Forsidehenvisning til større interview inde i Executive-tillægget.

19. november 2014, Børsen
500 erhvervsfolk er med i Akademiet for de Tekniske Videnskaber
Forsidehenvisning til interview med ATV's præsident Carsten Orth Gaarn-Larsen i Executive-tillægget.

17. november 2014, Mandag Morgen
25 hjerner på vigtig mission: Find fremtidens velstand
Mandag Morgen har nedsat en såkaldt velstandsgruppe med 25 fremtrædende eksperter. En af dem er professor ved IT-universitetet i København Pernille Kræmmergaard, der er digital vismand hos ATV.

10. november 2014, Dansk Kirketidende
Åndsfraværelse
Lederartikel, hvor ATV's uddannelsesbarometer kritiseres for ikke at indeholde begrebet "dannelse" i vurderingen af universiteternes uddannelser samt for at sende teologi, religion og humaniora i bund af rankingen.

24. oktober 2014, Jern & Maskinindustrien
Konference med fokus på affald
ATV stiller skarpt på emnet "affald som ressource" ved en konference den 14. november på Amager Ressource Center.

17. oktober 2014, b.dk
Den teknokratiske retorik og neddimensioneringen af de humanistiske uddannelser
Blogindlæg af Kasper Støvring, der blandt andet kritiserer ATV's uddannelsesbarometer.
Læs blogindlægget her

16. oktober 2014, Idag.dk
Supermikroskoper giver danske virksomheder nye muligheder
I de kommende år får danske virksomheder adgang til en række nye partikelacceleratorer, der fungerer som en slags supermikroskoper. Et ATV-temamøde fortæller om mulighederne.
Læs artiklen her

13. oktober 2014, Søfart
DTU's nye maritime center skudt i gang
Midt under Danish Maritime Days var der meget stor interesse for at deltage i den formelle åbning af Maritime DTU. Konceptet for centeret er tilrettelagt på baggrund af et studie under ATV, oplyser lederen af centeret, ph.d. Ingrid Marie Vincent Andersen.

10. oktober 2014, Ingeniøren
Fremtidens ingeniør skal være dus med partikelacceleratorer
Kronik af ATV-medlem Bjarne Roger Nielsen, Danfysik, og Gerd Schluckebier, Novo Nordisk, på baggrund af ATV's møde om partikelacceleratorer den 20. oktober. De danske ingeniøruddannelser har i dag ikke moduler, hvor de studerende får viden om og inspiration til at arbejde med partikelacceleratorer. Dermed risikerer attraktive arbejdspladser i stedet gå til udenlandske specialister, når Danmark og Sydsverige i de kommende år etablerer en partikelacceleratorer ved en række forskningsinstitutioner.
Også bragt på ing.dk
Læs kronikken her

10. oktober 2014, MesterTidende
Affald som ressource
ATV stiller skarpt på emnet "affald som ressource" på en konference den 14. november på Amager Ressource Center med deltagelse af blandt andre miljøminister Kirsten Brosbøl.

8. oktober 2014, Politiken
Ledighed fortæller ikke hele historien
Analyse fra ATV's præsident Carsten Orth Gaarn-Larsen, der opfordrer til at foretage dimensionering af universitetsuddannelser på et bredere grundlag end kun ledighedsstatistikker. Det sker på baggrund af ATV's uddannelsesbarometer, der måler kvalitet og relevans efter en stribe forskellige kriterier.

8. oktober 2014, ing.dk
Hvad skal vi leve af, når fødekæden er brudt?
Blogindlæg om, hvordan fødekæden til ingeniøruddannelserne og de naturvidenskabelige uddannelser er brudt. Kun halvdelen af de yngste årgange i folkeskolen undervises af en naturfagslærer med linjefag i naturfagene, og i gymnasiet fravælger mange naturfagene og vælger i stedet matematik på B-niveau.
Læs artiklen her

1. oktober 2014, ForskerForum
ATV-uddannelsesbarometer med kontroversielt lønkriterium: Din samfundsværdi afspejles i dit lønniveau
Det mest kontroversielle i ATV's nye uddannelsesbarometer, der måler ud fra fire centrale kriterier, er lønkriteriet.

1. oktober, 2014, ForskerForum
Ranking på åndløse præmisser
Interview med litteraturprofessor Per Øhrgaard, der kritiserer ATV's uddanelsesbarometer.

1. oktober 2014, ForskerForum
Nytte og unytte
ATV har udgivet en kontroversiel ranking, "uddannelsesbarometeret". Den får ikke venlige anmeldelser fra litteraturprofessor Per Øhrgaard, som kalder den for "oplæg til åndløs uddannelsespolitisk planøkonomi".

17. september 2014, MesterTidende
Affald som ressource
ATV stiller skarpt på emnet "affald som ressource" på en konference, hvor bl.a. miljøminister Kirsten Brosbøll holder oplæg.
Læs artiklen her

3. september 2014, Dansk Erhvervs Specialmagasin
Orden i penalhuset giver overskud
Mentorordning for erhvervslivet, der er organiseret af PwC, Dansk Erhverv, Håndværksrådet og ATV, parrer "erfarne elefanter" med "yngre løver" for at skabe indsigt og vækst. Blandt deltagerne er Flemming Lindeløv (forhenværende koncernchef for Carlsberg og Tulip), der rådgiver Brian Søgaard, indehaver af vækstvirksomheden Universal Transport.

29. august 2014, Ingeniøren
Kritik: Finansloven glemmer forskningen
Trods pæne ord fra uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen vil det nye finanslovsforslag reelt føre til en nedgang af forskningsmidlerne målt i forhold til BNP. Det er skuffende, mener både ingeniørforeningen IDA og ATV. Akademidirektør Lia Leffland mener, at forslaget giver flere penge til velfærd her og nu, men samtidig forsømmer de investeringer, der skal finansiere fremtidens velfærd.
Også bragt på ing.dk den 27. august 2014 med overskriften "Kritik: Forskning bliver igen overset på finanslov"
Læs artiklen her

27. august 2014, Videnskab.dk
Færre penge til forskning på finansloven
Hvis regeringens udspil bliver vedtager, bliver der færre penge til forskningen næste år. Det møder kritik fra både ingeniørforeningen IDA og fra ATV. Akademidirektør Lia Leffland mener, at man giver flere penge til velfærd her og nu, men samtidig forsømmer de investeringer, der skal finansiere fremtidens velfærd.
Læs artiklen her

27. august 2014, Nordjyske Stiftstidende
ATV savner ambitioner
I en kommentar til det nye finanslovsforslag siger akademidirektør Lia Leffland, at der burde være afsat flere midler til den anvendelsesorienterede forskning. Finanslovsforslaget giver flere penge til velfærd her og nu, men investerer ikke i de områder, der skal finansiere fremtidens velfærd.

21. august 2014, TV2 Nyhederne
For få lærere har natur og teknik som linjefag
På seks ud af ti skoler er under 30 procent af de lærere, der underviser i natur og teknik, uddannet til det, og ifølge ATV er denne situation katastrofal. Formanden for Akademiets naturfagsudvalg, John Finnich Pedersen, understreger vigtigheden af at sikre en fødekæde fra folkeskolen, så der uddannes dygtige ingeniører og smede. Ellers kan velfærdssamfundet ikke bevares.

21. august 2014, Ekstrabladet.dk
Mere skolebøvl: Alt for få lærere til naturvidenskab
På 267 skoler er under 30 procent af lærerne, der underviser i natur og teknik, uddannet med linjefag i netop dette. ATV betegner dette som katastrofalt, og formanden for ATV's naturfagsudvalg, John Finnich Pedersen er bekymret over, at lærernes manglende entusiasme og viden kan skade fødekæden, der skal skabe f.eks. dygtige ingeniører eller smede.
Læs artiklen her

21. august 2014, Avisen.dk
Papirløse lærere skal gøre dit barn til Einstein
På 267 skoler er under 30 procent af lærerne, der underviser i natur og teknik, uddannet med linjefag i netop dette. ATV betegner dette som katastrofalt, og formanden for ATV's naturfagsudvalg, John Finnich Pedersen er bekymret over, at lærernes manglende entusiasme og viden kan skade fødekæden, der skal skabe f.eks. dygtige ingeniører eller smede.
Læs artiklen her

18. august 2014, Teknovation
I dybden med ressourceeffektivitet
GTS og ATV sætter ved et seminar fokus på de muligheder, de globale værdikæder giver danske virksomheder.
Læs artiklen her

15. august 2014, Ingeniøren
En ingeniør skal turde udfordre
Portrætinterview med Jens Christian Hillerup i serien "Danmarks sejeste ingeniør", en del af Engineer the Future-initiativet, som blandt andre IDA og ATV står bag.

14. august 2014, Teknovation
Fremtidens teknologi i fokus
ATV afholder i anledning af Siemens Fondens 50-års jubilæum en konference med titlen "Fremtidens teknologi".
Læs artiklen her

13. august 2014, idag.dk
Partikelacceleratorer - nye muligheder for industrien
Nye industrielle anvendelser kan blive udviklet som følge at flere danske virksomheder nu får adgang til avancerede partikelacceleratorer, hvilket vil gavne erhvervslivet og muligheden for at udvikle nye produkter. ATV afholder temamøde om emnet den 20. oktober.
Læs artiklen her

4. august 2014, Teknovation
Sådan udnyttes partikelacceleratorer
ATV-temamøde den 20. oktober stiller skarpt på, hvordan partikelacceleratorer kan skabe større værdi for dansk industri, hvis teknologien udvikles og anvendes bredere.
Læs artiklen her

27. juni 2014, Ingeniøren
Fremtidens ingeniør er åben for forandringer
Kronik af ATV's præsident Carsten Orth Gaarn-Larsen. Fremtidens ingeniører skal være baseret på faglig excellence og samtidig have fokus på "engineering", hvilket vil sige at omsætte en dog ide til anvendelige løsninger, herunder de forretningsmæssige muligheder.

22. juni 2014, Politiken
Universiteter. Aftagere kræver stærkere faglighed
Analyse af akademimedlemmerne Jens Damsgaard Mikkelsen og Poul Toft Frederiksen skrevet på baggrund af ATV's Akademihøring 2014. 73 procent af respondenterne i ATV's undersøgelse peger på, at der er behov for at styrke fagligheden, hvis danske universitetsuddannelser skal blive mere relevante for arbejdsmarkedet.

20. juni 2014, Ingeniøren
Vandindvinding truer nationalpark
Kronik af docent Niels Schrøder, Roskilde Universitet, der mener, at naturen kommer til at betale prisen for billigt vand til københavnerne, hvis Hovedstadens Forsyningsselskab får forlænget tilladelsen til at indvinde drikkevand i Nationalpark Roskilde-Lejre. Han nævner bl.a., Vandbalanceudvalget under ATV allerede i 1952 fastslog, at det vil være muligt i stedet at udnytte de store undersøiske kilder i området.
Artiklen også bragt på ing.dk.
Læs artiklen her

17. juni 2014, Børsen
Navne
ATV har fået to nye ansigter i spidsen: Carsten Orth Gaarn-Larsen er valgt til præsident, og Lars Bang er valgt til formand for ATV's Finansråd.

13. juni 2014, Ingeniøren
Gymnasium: Elevflugt kalder på modernisering af naturfagene
Lederartikel om unges manglende interesse for teknisk videnskab og naturfagene, som ATV, DI og IDA enstemmigt har kritiseret. Det foreslås i lederartiklen at gennemføre en indholdsreform af uddannelserne, eftersom problemstillingen ikke kun handler om manglen på passionerede lærere og unges fravalg af naturfag og matematik på højt niveau.
Artiklen også bragt på ing.dk:
Læs artiklen her

13. juni 2014, Ingeniøren
Gymnasieelever fravælger naturfag på A-niveau
Danske gymnasieelever boykotter i stor stil naturfag på både A- og B-niveau, viser en opgørelse, Ingeniøren har lavet på baggrund af tal fra Undervisningsministeriet. ATV's direktør Lia Leffland kalder udviklingen "stærkt bekymrende", fordi den underminerer rekrutteringsgrundlaget til de uddannelser, erhvervslivet har mest brug for, herunder ingeniørstudiet.
Artiklen også bragt på Ingeniørens jobsite Jobfinder.dk:
Læs artiklen her

13. juni 2014, Ingeniøren
Nu skal ingeniørerne frem i rampelyset
Flere unge skal vælge teknikkens vej, og danskerne skal overbevises om, at teknologi er svaret på verdens udfordringer. Det er hovedbudskaberne i iniativet Engineer the Future, som blandt de første partnere har Lego, Siemens, Danfoss, DTU, FRI og ATV.

11. juni 2014, Ingeniørens jobsite Jobfinder.dk
ATV: Vi mangler passionerede naturfagslærere
Når danske unge fravælger naturfag i gymnasiet, hænger det uløseligt sammen med manglen på naturfagskompetencer i folkeskolen, siger ATV's direktør Lia Leffland. Hun kobler den manglende interesse med manglen på folkeskolelærere med linjefag i naturfagene - en problemstilling, ATV for nyligt har udgivet en rapport om.
Læs artiklen her

11. juni 2014, Ingeniørens webudgave ing.dk
Rockstjerner, iPhones og Silicon Valley
Et stærkt hold af bloggere bidrager i de kommende måneder til at sætte Engineer the Future-iniativet på landkortet. Blandt dem er ATV's præsident Carsten Orth Gaarn-Larsen, der i sit første blogindlæg opfordrer til, at vi ikke glemmer værdien af håndværk.

7. juni 2014, Kristeligt Dagblad
Gymnasieelever dropper naturfag
Nye tal viser, at andelen af unge, der vælger fysik, kemi, biologi og matematik på A- og B-niveau er faldet siden gymnasiereformen i 2005. ATV's direktør Lia Leffland kalder udviklingen stærkt bekymrende, fordi den underminerer rekrutteringsgrundlaget til de uddannelser, som erhvervslivet har mest brug for, f.eks. ingeniørstudiet.

7. juni 2014, Helsingør Dagblad
Elever dropper naturfag
Nye tal viser, at andelen af unge, der vælger fysik, kemi, biologi og matematik på A- og B-niveau er faldet siden gymnasiereformen i 2005. ATV's direktør Lia Leffland kalder udviklingen stærkt bekymrende, fordi den underminerer rekrutteringsgrundlaget til de uddannelser, som erhvervslivet har mest brug for, f.eks. ingeniørstudiet.

7. juni 2014, Dagbladet
Naturfag er upopulære
Nye tal viser, at andelen af unge, der vælger fysik, kemi, biologi og matematik på A- og B-niveau er faldet siden gymnasiereformen i 2005. ATV's direktør Lia Leffland kalder udviklingen stærkt bekymrende, fordi den underminerer rekrutteringsgrundlaget til de uddannelser, som erhvervslivet har mest brug for, f.eks. ingeniørstudiet.
Artiklen også bragt i Frederiksborg Amts Avis

7. juni 2014, Søndag
Vejen videre
Stort portræt af Lone Dybkjær, der blandt andet har været ansat i ATV's sekretariat.

6. juni 2014, Ritzaus Bureau
Gymnasieelever dropper naturfag
Nye tal viser, at andelen af unge, der vælger fysik, kemi, biologi og matematik på A- og B-niveau er faldet siden gymnasiereformen i 2005. ATV's direktør Lia Leffland kalder udviklingen stærkt bekymrende, fordi den underminerer rekrutteringsgrundlaget til de uddannelser, som erhvervslivet har mest brug for, f.eks. ingeniørstudiet.

6. juni 2014, Ingeniørens jobsite Jobfinder.dk
"Gymnasiet er blevet for højskolehyggeagtigt"
Akademidirektør Lia Leffland og flere andre kritiserer gymnasiet, som det er blevet efter gymnasiereformen i 2005. De naturvidenskabelige fag bliver taberen, fordi gymnasieeleverne i stort tal flygter fra fagene på både A- og B-niveau.
Læs artiklen her

Juni 2014, ForskerForum
Erhvervsfolk får magten i Innovationsfond
Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen valgte at besætte den nye Innovationsfond med erhvervsfolk på alle tunge poster. ATV jublede over at have fået flere repræsentanter i bestyrelsen og over, at direktøren også er medlem af Akademiet.

Juni 2014, Dansk Kemi
Ny præsident for ATV
Ved ATV's årsmøde den 6. maj 2014 er Carsten Orth Gaarn-Larsen tiltrådt som præsident. Han afløser dekan ved DTU Martin P. Bendsøe, der efter tre år på posten ikke kan genvælges.

Juni 2014, Dansk Kemi
ATV | Elastyrenprisen 2014 til fremtrædende kemiforsker
Den danske polymerpris - ATV | Elastyrenprisen 2014 går til lektor ved DTU Søren Kiil. Prisen er på 100.000 kr. og blev uddelt ved ATV's årsmøde den 6. maj.

31. maj 2014, Videnskab.dk
Maling redder liv
Kronik af Søren Kiil, DTU Kemiteknik, i anledning af at han modtog ATV | Elastyrenprisen 2014. Kronikøren fortæller om sin forskning inden for polymerbaserede coatings (maling), der både kan forhindre rust på skibe og vindmøller, beskytte mod brand og fungere som isoleringsmateriale.
Læs artiklen her

30. maj 2014, Børsen
Jobfest kan blive en fuser
Debatindlæg fra akademimedlemmerne Anne-Marie Levy Rasmussen og Poul Toft Frederiksen samt akademidirektør Lia Leffland. Med udgangspunkt i Akademihøring 2014 advarer ATV om, at Danmark ikke kan klare sig som service- og vidensamfund alene, men at rammevilkårene for at udvikle industrien ikke er til stede. Der er behov for automatisering af industriproduktionen, hvilket kræver flere faglærte til at betjene maskinerne. Hvis ikke en række vilkår ændres, vil den mulige jobfest blive en fuser.

28. maj 2014, Politiken
Nye medlemmer af ATV
40 personer fra erhvervslivet og forskningsverdenen er blevet optaget i ATV, der er en privat, uafhængig og nonprofitorganisation. ATV arbejder for at fremme innovation, teknisk og naturvidenskabelig forskning og uddannelse samt for at styrke samarbejdet mellem virksomheder og universiteter.

23. maj 2014, Jern & Maskinindustrien
ATV's Finansråd
ATV har på sit årsmøde den 6. maj 2014 valgt ny formand for ATV's Finansråd, der er kredsen af faste økonomiske bidragydere. Den ny mand på posten er Group Senior Vice President Lars Bang, H. Lundbeck A/S. Han afløser Claus Lindholm Jacobsen, statsaut. revisor og partner i PwC.

23. maj 2014, Jern & Maskinindustrien
ATV Elastyrenprisen 2014
Elastyrenprisen 2014 gik til lektor ved DTU Søren Kiil. Prisen blev uddelt ved ATV's årsmøde den 6. maj.

21. maj 2014, JydskeVestkysten
Søberg Gruppen får mentor
Søberg Gruppen med hovedsæde i Hammelev har fået tildelt en ATV-mentor, tidligere formand for DSB Mogens Granborg. Det er Danske Erhverv, Håndværksrådet, PwC og ATV, der er gået sammen om at lave et mentorprogram for små og mellemstore virksomheder med vækstambitioner.

19. maj 2014, Nordjyske Stiftstidende
Pris til fremtrædende polymerforsker
Den danske polymerpris - ATV | Elastyrenprisen 2014 går til lektor ved DTU Søren Kiil.
Artiklen også bragt i Thisted Dagblad

15. maj 2014, Food-supply.dk
Nyt fra bestyrelsesgange og direktionslokaler
Carsten Orth Gaarn-Larsen er tiltrådt som præsident for ATV i stedet for Martin P. Bendsøe, der efter tre på på posten ikke kan genvælges.
Artiklen også bragt af:
Building-supply.dk
Wood-supply.dk
Metal-supply.dk
Energy-supply.dk
Electronicsupply.dk

15. maj 2014, Magisterbladet.dk
Rikke Louise Meyer
Rikke Louise Meyer, lektor ved iNANO, AU, er optaget i ATV.

15. maj 2014, DS-bladet
Mentorer skal give gode råd om vækst
Fire organisationer, Håndværksrådet, Dansk Erhverv, ATV og PwC, er gået sammen om en fælles indsats for at udvikle vækstorienterede virksomheder.

12. maj 2014, Teknovation.dk
Pris for forskning i antirustmaling
Lektor Søren Kiil ved DTU Kemikteknik har modtaget ATV | Elastyrenprisen 2014, der er på 100.000 kr., for sin forskning i antirustmaling.
Læs artiklen her

11. maj 2014, Jyllands-Posten
Rokader
Carsten Orth Gaarn-Larsen er ny præsident for ATV, og samtidig er Lars Bang valgt som ny formand for ATV's Finansråd.

9. maj 2014, Nordjyske Stiftstidende
Ny præsident for ATV
Ved ATV's årsmøde er Carsten Orth Gaarn-Larsen tiltrådt som præsident. Han afløser dekan ved DTU, Martin P. Bendsøe.
Artiklen også bragt i Thisted Dagblad.

8. maj 2014, P3 Nyhederne
For få lærerstuderende vælger naturfag
Indslag med bl.a. John Finnich Pedersen, formand for ATV's naturfagsudvalg, om ATV's rapport om linjefag i naturfagene. For få lærerstuderende vælger linjefag i naturfagene, og det går ifølge John Finnich Pedersen ud over samfundet og virksomhederne, der skal drives væksten og dermed betale for velfærden.

8. maj 2014, Politiken
Lærerstuderende vælger naturfag fra
Alt for få lærerstuderende uddannes til at undervise folkeskolens elever i naturfag, og elevernes interesse for naturfagene er ved at dø ud. Derfor skal naturvidenskaben have et gedigent løft, lyder opfordringen fra ATV, som i en ny rapport fremsætter 30 anbefalinger til at styrke området.

8. maj 2014, Videnskab.dk
Maling kan beskytte mod sol, salt og brand
Søren Kiil, lektor ved DTU, har igennem sin forskning afdækket, hvordan maling kan beskytte metal. Han modtog Elastyrenprisen 2014 ved ATV's årsmøde som en anerkendelse af forskningsresultaterne.
Læs artiklen her

8. maj 2014, Computerworld.dk
Navnenyt - Lars Bang
Lars Bang, 51 år, er valgt som ny formand for ATV's Finansråd. Lars Bang, der er uddannet civilingeniør og HD i afsætningsøkonomi, er group senior vice president Supply Operations & Engineering i H. Lundbeck A/S. Han afløser Claus Lindholm Jacobsen, statsautoriseret revisor og partner i PwC.
Læs artiklen her

8. maj 2014, Computerworld.dk
Navnenyt - Carsten Orth Gaarn-Larsen
Carsten Orth Gaarn-Larsen, fhv. direktør i Højteknologifonden og nu ansat i Danmarks Innovationsfond har afløst dekan på DTU Martin P. Bendsøe som præsident for ATV.
Læs artiklen her

8. maj 2014, Vejle Amts Folkeblad
Valg
Carsten Orth Gaarn-Larsen, fhv. direktør i Højteknologifonden og nu ansat i Danmarks Innovationsfond har afløst dekan på DTU Martin P. Bendsøe som præsident for ATV.

8. maj 2014, Dagenspharma.dk
Lundbeck-direktør valgt til formand for ATV's finansråd
Lars Bang afløser Claus Lindholm Jacobsen som formand for Akademiet for de Tekniske Videnskabers finansråd.
Læs artiklen her

7. maj 2014, Børsen
Lyt til erhvervslivets behov for uddannelser
Debatindlæg fra ATV's direktør Lia Leffland og akademimedlemmerne Martin P. Bendsøe, dekan, DTU, og John Finnich Pedersen, kommunikationsdirektør, Siemens A/S. I debatindlægget argumenteres for, at regeringens kvalitetsudvalg bør se mere på uddannelsers indhold frem for struktur. Udvalget bør søge inspiration på ingeniørområdet, hvor der er stor efterspørgsel efter både kandidater og diplomingeniører.

7. maj 2014, Altinget
ATV's Finansråd har valgt ny formand
Lars Bang, Group Senior Vice President i H. Lundbeck A/S, er blevet valgt til ny formand for ATV's Finansråd. Han afløser partner i PwC Claus Lindholm Jacobsen på posten.
Læs artiklen her

7. maj 2014, Altinget
Lektor modtager ATV | Elastyrenprisen
ATV | Elastyrenprisen 2014 går til lektor ved DTU Søren Kiil. Prisen er på 100.000 kroner og blev uddelt ved Akademiet for de Tekniske Videnskabers årsmøde.
Læs artiklen her

7. maj 2014, Videnskab.dk
ErhvervsPhD'er hyldes af minister
Uddannelses- og erhvervsminister Sofie Carsten Nielsen overrakte ErhvervsPhD Foreningens formidlingspris 2014 ved ATV's årsmøde.
Læs artiklen her

7. maj 2014, Fyens Stiftstidende
Navnligt
ATV har optaget 40 nye medlemmer med et enkelt fynsk islæt, nemlig institutleder, professor Ole Nørregaard Jensen, SDU.

7. maj 2014, Nordjyske Stiftstidende
Nye medlemmer af ATV
ATV har optaget 40 nye medlemmer ved Akademiets årsmøde den 6. maj.
Artiklen bringes også i Thisted Dagblad

7. maj 2014, Jern & Maskinindustrien
Ny præsident for ATV
Carsten Orth Gaarn-Larsen er netop tiltrådt som præsident for ATV, valgt for en treårig periode. Han afløser dekan ved DTU Martin P. Bendsøe, der efter tre år på posten ikke kan genvælges.
Læs artiklen her

6. maj 2014, Altinget
ATV får ny præsident
Ved ATV's årsmøde den 6. maj 2014 er Carsten Orth Gaarn-Larsen tiltrådt som præsident. Han afløser Martin P. Bendsøe på posten.
Læs artiklen her

25. april 2014, Jern- og Maskinindustrien
Mentorer skal skabe vækst
Dansk Erhverv, Håndværksrådet, PwC og ATV går sammen om et mentorprogram, der skal skabe vækst i små og mellemstore virksomheder.

11. april 2014, UgensErhverv
Går sammen om at skabe vækst i danske SMV'er
Dansk Erhverv, Håndværksrådet, PwC og ATV er gået sammen om et mentorprogram for vækstorienterede SMV'er. Mentorerne er 21 erfarne ATV-medlemmer med erhvervsbaggrund.
Læs artiklen her
Artiklen også bragt på:
Byggeri.dk
Bygtek.dk

11. april 2014, Jyllands-Postens erhvervssite, epn.dk
Mr. Triple-E forlader Mærsk
CEO i Maersk Maritime Technology Bo Cerup-Simonsen har opsagt sin stilling for at starte i et nyt job den 1. juli. Blandt andre ATV, DTU og Blue MBA-uddannelsen på CBS har trukket på hans viden, hvilket også gælder arbejdet i forbindelse med regeringens vækstteam.
Artiklen også bragt på shippingwatch.dk

3. april 2014, Ingeniørens netavis, ing.dk
Udvalg: Fire ud af ti civilingeniører skal nøjes med en diplomuddannelse
Kvalitetsudvalgets anbefaling af at fjerne retskravet på en kandidatuddannelse vil betyde, at fire ud af ti civilingeniører ikke vil få en uddannelse på kandidatniveau. DTU og IDA protesterer, mens ATV mener, det bør undersøges, om der er et arbejdsmarked for bachelorer, før man kan overveje at fjerne retskravet.
Læs artiklen her

3. april 2014, Berlingske Nyhedsbureau
V og LA: En bachelor skal ikke automatisk betyde adgang til kandidat
Venstre og Liberal Alliance er enige i Kvalitetsudvalgets anbefaling af at ophæve bachelorers retskrav på en kandidatuddannelse. Blandt organisationerne mener ATV, at anbefalingen er en "spændende tanke", mens Dansk Erhverv mener, det er en god ide at fjerne retskravet.
Artiklen også bragt i:
BornholmsTidende.dk
Jyske Vestkysten, jv.dk
Viborg-Folkeblad.dk
Dagbladet-Holstebro-Struer.dk
Randers Amts Avis, Amtsavisen.dk

3. april 2014, Altinget.dk
Organisationer klar til debat om strukturreform
Kvalitetsudvalget er kommet med anbefalinger til forbedring af de videregående uddannelser. Blandt organisationerne hilser DEA forslaget om at fjerne retskravet på en kandidatuddannelse velkomment. ATV mener, at udvalgets første rapport indebærer en række brugbare og relevante anbefalinger. Der er behov for en højere grad af gennemskuelighed i, hvilke uddannelser der fører til relevant beskæftigelse efter endt uddannelse, mener ATV's direktør Lia Leffland.
Læs artiklen her (kræver abonnement på Altinget.dk)

1. april 2014, Nordjyske Stiftstidende
Vise folk fra AAU
Tre professorer fra Aalborg Universitet kan nu kalde sig digitale vismænd, da de har fået plads i et nyt råd oprettet af ATV.
Samme artikel bragt i Thisted Dagblad

28. marts 2014, Radio Update
De skal skærpe debatten om IT
Interview med Ole Lehrmann Madsen, formand for ATV's Digitale Vismænd, om det nye råd og de temaer, det vil tage op.
Hør indslaget her 

27. marts 2014, Berlingske.dk
Digitale vismænd vil blande sig
ATV samler en lang række universitetsfolk, der skal bidrage til at få ekstra gang i digitaliseringen af Danmark - på den gode måde. Ifølge formanden for ATV's Digitale Vismænd, Ole Lehrmann Madsen, ses IT og digitale løsninger ofte som et hjælpemiddel for andre teknologier i stedet for en teknologisk driver i sig selv. Det vil vismandsrådet lave om på.
Læs artiklen her

24. marts 2014, Information
Ti år med formidlingspligt
"Fakultet"-klummen skrevet af Gitte Meyer, seniorforsker ved CBS, handler om tiåret for universitetslovens formidlingsforpligtelse for universiteterne, og som var temaet for et seminar, som ATV arrangerede sammen med TV2 og Danske Videnskabsjournalister. I klummen argumenteres for, at loven paradoksalt har medført en mere overfladisk forskningsformidling.

12. marts 2014, Aktuel Naturvidenskab
Avis-and dækker over reelt problem
Debatindlæg fra akademidirektør Lia Leffland om, at en række misvisende mediehistorier om de danske universitetsuddannelser har forplumret debatten om et vigtigt spørgsmål: Hvordan vi sikrer et bedre match mellem dimittender og arbejdsmarkedet.
Læs artiklen i Aktuel Naturvidenskabs web-udgave her

7. marts 2014, Kristeligt Dagblad
Jeg skal lære at blive glad for livet igen
Portræt af kemiingeniør og forhenværende miljøminister Lone Dybkjær, der blandt meget andet har været ansat i ATV's sekretariat.

5. marts 2014, Foodculture.dk
Forsker: Der er kommet mere formidlingsstøj på 10 år
Reportage fra ATV's symposium om videnskabsformidling, der blev afholdt på TV2 i samarbejde med Danske Videnskabsjournalister.
Læs artiklen her

Marts 2014, Dansk Kemi
The Torkil Holm Prize 2014 til talentfuld nanoforsker
Den 33-årige lektor, ph.d. Gemma Solomon er blevet tildelt the Torkil Holm Prize 2014 for sin forskning inden for elektronik på molekyleniveau. Prisuddelingen fandt sted ved Torkil Holm Symposiet, der arrangeres af ATV.

18. februar 2014, Sund&Hed
Den forskningsbaserede rådgivning skal tilbage på sporet
ATV har i en ny rapport analyseret sig frem til, at den forskningsbaserede rådgivning står over for to store udfordringer: Efterspørgslen efter viden stiger, men bevillingen fra Staten falder to procent om året. Og yngre forskningstalenter synes, at der mangler karrieremuligheder inden for den forskningsbaserede rådgivning. Løsningerner bl.a. bedre balance mellem bevillingerne og forventninger samt mere fleksible karrieremuligheder.
Læs artiklen her

11. februar 2014, Version2.dk (Ingeniørens IT-site)
Medicinalindustrien interesseret i dansk søgemaskine til sjældne sygdomme
Det danske forskningsprojekt, søgemaskinen FindZebra, er specialiseret i at finde oplysninger om sjældne sygdomme på Internettet ved at søge på en anden måde end eksempelvis Google. Casen blev fremlagt på ATV's konference om Big Data i Aalborg i sidste uge.
Læs artiklen her

6. februar 2014, Universitetsavisen
Vil man kritisere, må man også tage ansvar
Dobbeltinterview med akademimedlem Anja C. Andersen og Niels Kærgård. Anja C. Andersen overtager Niels Kærgårds plads i Københavns Universitets bestyrelse som medarbejdervalgt repræsentant.

5. februar 2014, Kristeligt Dagblad
The Torkil Holm Prize til nanoforsker
The Torkil Holm Prize 2014 er tildelt 33-årige nanoforsker Gemma Solomon, der er associate professor ved Københavns Universitet. Prisen blev overrakt ved det internationale Torkil Holm Symposium, der arrangeres af ATV.

31. januar 2014, TeknikOgViden.dk
ATV-møde: Big Data - big potential, hvad er potentialet ved at analysere big data?
ATV inviterer til temamøde den 5. februar om data minings potentiale for udvikling og anvendelse i Danmark.

31. januar 2014, Computerworld
Navnenyt
Anja Boisen, professor ved DTU og en af Danmarks mest fremtrædende forskere inden for nanoteknologi, overtager formandsposten i ATV's Tænketank.

28. januar 2014, Universitetsavisen.dk
Yngre forskere gider ikke rådgive politikere og erhvervsliv
Universiteterne har vanskeligt ved at rekruttere nye forskere til den forskningsbaserede rådgivning. Bedre karriereveje og branding kan hjælpe, konkluderer ny rapport fra ATV. Niels Elers Koch fra Det Nationale Center for Skov, Landskab og Planlægning på KU har været med i ATV's arbejdsgruppe bag rapporten og vurderer, at problemet skal løses, fordi der er et stort og stigende behov for den forskningsbaserede rådgivning.

26. januar 2014, Politiken
Talentpris til dansk-australsk nanoforsker
Den 33-årige lektor, ph.d. Gemma Solomon modtog i weekenden forskerprisen the Torkil Holm Prize 2014 for sin forskning inden for elektronik på molekyleniveau. Prisen blev uddelt ved det internationale Torkil Holm Symposium, der arrangeres af ATV.

24. januar 2014, Videnskab.dk
Forsker vinder pris, mens hun føder
Lektor Gemma Solomon fra Københavns Universitet vandt fredag Torkil Holm Prisen for sin forskning inden for elektronik på molekyleniveau. Hun var dog ikke selv til stede ved prisoverrækkelsen, fordi hun var på fødegangen. Prisen blev uddelt ved det internationale Torkil Holm Symposium, der arrangeres af ATV.
Læs artiklen her

20. januar 2014, Magisterbladet.dk
Danmark mangler også naturfagslærere
Ligesom i Sverige mangler der naturfagslærere i Danmark, viser tal fra ATV. Meritlæreruddannelsen er en kortsigtet løsning, og på længere sigt bør der ske en opkvalificering af professionshøjskolerne, siger John Finnich Pedersen, der er formand for ATV's Naturfagsudvalg. Udvalget vil til april offentliggøre en rapport, der bl.a. anbefaler et formaliseret samarbejde mellem universiteter og professionshøjskoler for at styrke læreruddannelsen.

19. januar 2014, Jyllands-Posten
Naturvidenskaben skal løfte Danmark
Portræt af Anja Boisen, ny formand for ATV's Tænketank, og af Tænketanken.
Artiklen også bragt på medwatch.dk den 20. januar 2014

14. januar 2014, Børsen
Nanoforsker i tænketank
Portræt af Anja Boisen, der er ny formand for ATV's Tænketank.

13. januar 2014, Altinget.dk
Ny formand for Akademiet for de Tekniske Videnskabers Tænketank
Anja Boisen, professor ved DTU Nanotech, er fra den 1. januar valgt til formand for ATV's Tænketank.

13. januar 2014, Jyllands-Posten
Navne i noter
Professor ved DTU Nanotech Anja Boisen er valgt som ny formand for ATV's Tænketank.

12. januar 2014, Jyllands-Posten
Samfundets pensionsalder er blot et tal for Niels Boserup
Portræt af Niels Boserup, der blandt andet er formand for ATV's innovationsudvalg. Portrættet indgår som en af flere artikler om, hvordan ældre i stigende grad fortsætter med at være aktive i pensionsalderen.

12. januar 2014, Berlingske Business
Businessnavne
Anja Boisen, 46 år og professor ved DTU Nanotech, er udnævnt som formand for ATV's Tænketank.

11. januar 2014, Berlingske
Navnlig navne
Portræt af Anja Boisen, der netop er valgt som ny formand for ATV's Tænketank.

8. januar 2014, Jyllands-Posten
Nyhedsoverblik
Den 46-årige Anja Boisen, professor ved DTU Nanotech, bliver ny formand for ATV's Tænketank, hvor hun overtager formandsposten fra Jakob Stoustrup.

8. januar 2014, Medwatch.dk
Ny kvinde i spidsen for tung tænketank
Topprofessor inden for blandt andet life science-projekter, Anja Boisen fra DTU Nanotech, skal de næste to år være formand for ATV's tænketank, hvis medlemmer hører til i den tunge ende.

8. januar 2014, Computerworld Online
Anja Boisen
Professor ved DTU Nanotech Anja Boisen er tiltrådt som formand for ATV's Tænketank.