Titel

Road map for fremtidens produktion

Dato
Hovedbillede
Billede
Billedet viser en robotarm i en moderne produktionshal.
Intro

ATV sætter sig nu i spidsen for at definere Danmarks fremtidige rolle i en ny, global industri 4.0 arbejdsdeling. Akademiet ser produktion som afgørende for at omsætte viden til vækst og lægger nu op til en bred debat om en ”road map for fremtidens produktion”.

Med startskud den 27. november 2017 sætter ATV sig i spidsen for at udarbejde en køreplan for, hvordan produktionsaktiviteter i fremtiden skal bidrage til at sikre Danmarks økonomiske vækst og velstand. Her mødes ATV’s temagruppe Fremtidens produktion for at tegne de første streger til en såkaldt ”road map for fremtidens produktion”.

Ambitionen er at skabe et fundament for udarbejdelse af en fælles vision for produktion i Danmark på tværs af virksomheder, organisationer samt uddannelses- og forskningsinstitutioner, der beskæftiger sig med produktion.

ATV ønsker en åben innovationsproces om Danmarks rolle i en fremtidig, global industri 4.0 arbejdsdeling og vil derfor lægge sin køreplan ud til offentlig debat og løbende indarbejde de relevante perspektiver, der spilles ind.

Initiativet er et vigtigt element i ATV’s strategi for at indfri sin målsætning om, at Danmark skal være en af verdens fem førende Science & Engineering-regioner. I den sammenhæng ser ATV produktion som en afgørende aktivitet for at omsætte viden til vækst og som en driver for innovationsaktiviteter i virksomheder.

Baggrund for initiativet

Den danske fremstillingsindustri har de seneste 20 år været karakteriseret ved en løbende udflytning af opgaver til lavtlønslande med en markant reduktion af antal beskæftigede i industrien som konsekvens heraf. Tal fra OECD viser, at der i perioden 1992 til 2014 er sket et markant fald i antal beskæftigede i den danske fremstillingsindustri med en procentvis nedgang på ca. 37 pct.

En væsentlig del af produktionen er blevet outsourcet til lande med lavere produktions- og medarbejderomkostninger. Udflytningen af produktion og andre kerneaktiviteter kan få store konsekvenser for danske virksomheders konkurrenceevne og mange danske virksomheder har allerede måttet konstatere, at når produktionen flyttes til udlandet, så forsvinder kompetencerne og dermed også evnen til at udvikle nye unikke produkter og fleksible processer.

Dette er en stor udfordring for de danske fremstillingsvirksomheder, da netop udviklingen af unikke og fleksible produkter har været med til at sikre en høj værditilvækst.

Flere peger dog på, at den fjerde industrielle revolution giver lande som Danmark en enestående mulighed for at producere billigere, mere effektivt og lokalt og herved vinde tabte arbejdspladser tilbage. Der er derfor et stort potentiale forbundet med at gribe de muligheder, som kommer i kølvandet på den fjerde industrielle revolution. Men hvordan får vi omsat potentialerne til vækst og nye arbejdspladser? Og hvordan sikrer vi, at endnu flere virksomheder kommer i gang med omstillingen?

Behov for fælles vision

Det er de spørgsmål, som ATV’s temagruppe Fremtidens produktion arbejder på at besvare.

Flere aktører har gennem de seneste år fokuseret på netop denne problemstilling, og der er bred enighed om, at vi i Danmark har gode forudsætninger for at lægge os i front, når det gælder udnyttelsen af de nye teknologier. Men der er behov for en fælles vision for Produktionsdanmark - og ikke mindst for, hvordan vi kommer derhen.

ATV’s temagruppe Fremtidens produktion arbejder derfor på at mobilisere alle relevante aktører, binde analyser, rapporter og fremskrivninger sammen og udarbejde en fælles ”Road map for fremtidens produktion”.

Kontakt
Fuldt navn

Bjarke Wiegand

Stilling
Chefkonsulent

Relaterede nyheder og artikler